Factuurfraude van ’20 miljoen euro’

Bij een miljoenenfraude met betalingsverkeer van bedrijven heeft de FIOD de bekende criminele namen Itzhak M. en “meesteroplichter” Ari Olivier (76) in beeld. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

20 miljoen

Luxemburg zou om de overlevering van Olivier hebben gevraagd. Er is sprake zijn van een ingewikkelde vorm van factuurfraude, zo blijkt uit stukken die de krant in bezit heeft. Sommige bedrijven zijn voor honderdduizenden euro’s opgelicht. In totaal beslaat het fraudebedrag minstens 20 miljoen euro.

Doorgesluisd

Met misleidende telefoontjes en professioneel vervalste e-mails overtuigden criminelen bedrijven ervan dat multinationals als Coca-Cola van rekeningnummer waren veranderd. Nadat daarna geld was overgemaakt naar valse rekeningen werden de bedragen snel doorgesluisd via bankrekeningen in China.

De verdachten zouden banden hebben in Israël, maar ook in Nederland hebben geopereerd. Olivier zegt met de Luxemburgse zaak niets te maken te hebben en vecht zijn overlevering aan.

Itzhak M., die in 2008 in hoger beroep tot 6,5 jaar celstraf werd veroordeeld wegens het afpersen van zakenman Erik de Vlieger, ontkent bij monde van zijn advocaat elke betrokkenheid bij enige fraude.