Familie moordverdachte trok aan de bel

Alkmaar Justitie heeft na de dood van het 24-jarige Alkmaarse vrouw Michelle Mooij belangrijke aanwijzingen naast zich neergelegd. Dat zeggen familieleden van de man die uiteindelijk toch verdachte is geworden in de strafzaak: Ian A. in het Noord Hollands Dagblad.

 

 

Door Silvan Schoonhoven

Zijn eigen ooms en een tante hebben al in 2011 een brandbrief aan justitie gestuurd om de rol van hun neef kritischer tegen het licht te houden. Dat is jaren later alsnog gebeurd en het openbaar ministerie gaat A. nu vervolgen.

Verkrachting

Dat A. zijn vriendin Michelle ernstig mishandelde, stond al vast. Ook een verkrachting werd bewezen. A. werd daarvoor veroordeeld, maar de twee zochten elkaar weer op toen hij zijn straf had uitgezeten. Michelle werd op 17 januari 2010 gevonden in haar Alkmaarse flat, hangend aan een koord. A. verklaarde dat zijn vriendin zelfmoord had gepleegd terwijl hij sliep. Hij had lang uitgeslapen en had haar pas aan het eind van de ochtend dood aangetroffen.

Verdachte zelfdoding

Zijn verhaal riep echter vragen op. De politie onderzocht de zaak als een 'verdachte zelfdoding' maar kon niet vaststellen dat het meisje door een misdrijf om het leven was gekomen. De zaak tegen A. werd geseponeerd.
Michelle's ouders zochten al snel de publiciteit omdat ze meenden dat A. ten onrechte de dans ontsprong. Ook toenmalig Kamerlid Hennis-Plasschaert (nu minister van defensie) had twijfels over het onderzoek.

Misser

In 2011 drongen A.'s familieleden er per brief op aan om nog intensiever te speuren. Het onderzoek was 'niet uitputtend' geweest, schreven ze aan de Alkmaarse burgemeester, de korpschef, de voorzitter van het college van procureurs-generaal en de hoofdofficier van justitie. Volgens de ooms en een tante zijn belangrijke getuigen niet gehoord. 'Talrijke malen hebben wij geprobeerd te verklaren over onze neef. Telkens werden wij weggestuurd.' Ze denken dat hij 'een gevaar is' en vrezen dat hij nieuwe slachtoffers zal maken. 'Het is een misser om te denken dat hij vrij kan rondlopen zonder gevolgen voor de samenleving.'

Ruiten ingegooid 

De korpschef reageerde in de zomer van 2011 afwijzend op de brief. 'Namens het openbaar ministerie is de hoofdofficier van mening dat het onderzoek zorgvuldig is uitgevoerd. Er is geen aanleiding om een nader onderzoek in te stellen.' Een woordvoerder van justitie gaf tegenover deze krant toe dat de oom, tante en een neef van A. niet zijn gehoord. 'Het was een bewuste keuze om zijn neef niet te horen, gelet op de onderzoeksgegevens die we hadden op dat moment.'

Gerechtshof

De kous was met de afwijzing niet af. De ouders van Michelle vroegen het gerechtshof in Amsterdam om de zaak te heropenen. Het hof gaf hen gelijk en sommeerde in maart vorig jaar justitie om alsnog extra onderzoek te doen en vervolging in te stellen. Dat onderzoek is nu afgerond en het OM heeft besloten A. te vervolgen.

Kampen

De familie van A. is na de dood van Michelle in twee kampen uiteengevallen. De ooms en een tante zeggen dat ze al jaren worden bedreigd, om af te dwingen dat ze niet met de politie praten. Ze zeggen dat er ruiten worden ingegooid en dat er met auto's op hen wordt ingereden. Vanwege de dreiging besloot een van de ooms met een vuurwapen op zak te lopen. De politie hield hem aan nadat er opnieuw een confrontatie was geweest. Hij werd veroordeeld voor wapenbezit en verloor zijn baan. 'Ik ben elke dag bang om winkels in en uit te lopen', zegt A.'s tante. 'Elke keer ben ik bang om bespuugd of aangereden te worden. Maar het gaat een keer uitkomen wat er echt is gebeurd met Michelle.'