Familie verborgen echtgenoot wil geen opgraving

De FBI denkt dat de geheime voormalige echtgenoot van Iqbal al-Hilli, een van de slachtoffers van de viervoudige moord bij het meer van Annecy in 2012, is vergiftigd. Afgelopen week meldde het Franse onderzoeksteam dat Iqbal al-Hilli met een Amerikaan getrouwd is geweest zonder dat haar familie er iets van wist. De man overleed op dezelfde dag als Iqbal, haar man, haar moeder en een Franse fietser werden doodgeschoten.

De Amerikaan overleed nadat hij was opgenomen in het ziekenhuis met klachten over pijn in zijn borst en schouders. Omdat er vanuit werd gegaan dat de man overleed aan een hartaanval, is er nooit autopsie op het lichaam uitgevoerd. Het is dus niet duidelijk of hij is vergiftigd.

'Onwaarschijnlijk toeval'

De Franse politie zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de dood van de man en de viervoudige moord bij het meer van Annecy iets met elkaar te maken hebben, maar spreekt wel van een 'onwaarschijnlijk toeval'. De FBI wil het lichaam opgraven om alsnog te onderzoeken of hij is vergiftigd, maar de familie houdt dat tegen. Nu de media er aandacht aan besteden, twijfelen sommige familieleden.

Het onderzoek leek tot voor kort muurvast te zitten. De focus van het onderzoek lag tot nu toe steeds op de huidige man van Iqbal, de Brits-Iraakse Saad al-Hilli. Hij had ruzie met zijn broer over een Zwitserse bankrekening waarop een miljoen euro stond.

Dochters overleefden schietpartij

Saad en Iqbal al-Hilli werden met de moeder van Iqbal door een regen aan kogels gedood. Zij zaten met de destijds 4-jarige dochter van Saad en Iqbal in de auto. De dochter wist ongedeerd te blijven omdat ze zich had verstopt onder de rok van haar moeder. Ze was zo bang dat ze uren nadat de moord was ontdekt, pas werd gevonden.

De andere dochter, destijds 7 jaar oud, lag zwaargewond buiten de auto. Zij was bewusteloos geslagen, waarschijnlijk met de kolf van het wapen, maar overleefde de schietpartij. Even verderop lag een fietser, die ook door kogels om het leven is gekomen. De politie vermoedt dat hij een toevallige voorbijganger was, en is doodgeschoten omdat hij heeft gezien wat er is gebeurd.