FARC-leider gearresteerd voor cocaïnehandel

Een kopstuk van de ontbonden Colombiaanse rebellengroep FARC is maandag gearresteerd in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. De Drug Enforcement Administration (DEA) wil hem uitgeleverd hebben naar de Verenigde Staten op verdenking van handel in cocaïne.

New York

Jesus Santrich onderhandelde in Cuba voor de FARC voor het vredesakkoord dat werd gesloten met de Colombiaanse regering. Hij wilde in het parlement zitting nemen. Een rechtbank in New York zal zijn zaak gaan behandelen.

De FARC verdiende in afgelegen gebieden in Colombia geld door drugshandelaren te laten betalen om te kunnen werken in hun territorium. Sommige figuren binnen de FARC deelden ook zelf mee in de handel. Mede door drugshandel kon de beweging wapens aanschaffen.

Wapens

In 2016 tekende de FARC een vredesovereenkomst met de Colombiaanse regering en vorig jaar werden na 52 jaar oorlog de wapens ingeleverd. Ook is overeengekomen dat de FARC een bepaald aantal zetels krijgt in beide kamers van het parlement.

De gebieden die de FARC beheerste zijn deels onder gezag gekomen van de Colombiaanse krijgsmacht, deels in handen van drugsorganisaties.

Zie ook:

Meer coke onderschept in Colombia

Coca-boom in Colombia met gevolgen in Nederland