‘Farid en Karim B. geen bodyguards van Martha’

Tegen de broers Farid en Karim B., van wie de laatste bij topcrimineel Gwenette Martha was toen die werd doodgeschoten, is een jaar celstraf geëist vanwege verboden wapenbezit. De twee werden gezien als chauffeurs en bodyguards van Martha, maar de broers B. zeggen dat dat onzin is.

Farid B. werd opgepakt toen hij 27 maart samen met Martha in een gepantserde BMW reed. De twee stopten voor het huis van Martha, waarop die een sporttas uit de auto haalde. De twee werden in de gaten gehouden door een observatieteam omdat de politie was getipt dat Martha zwaarbewapend was.

Vuurwapens goed verstopt

Toen de sporttas uit de auto werd gehaald, besloot het observatieteam een arrestatieteam in te schakelen. Die zetten de auto even later aan de kant, maar troffen niets bijzonders aan. Specialisten vonden later wel twee geheime plaatsen waarin doorgeladen pistolen lagen.

De vuurwapens waren goed verstopt: er moest met een elektrisch mechanisme een ventilatorrooster in het dashboard worden geschoven, waaronder de pistolen met ‘een soort railsysteem’ de pistolen naar buiten werden geschoven, schrijft Het Parool zaterdag.

Farid voelde zich bedreigd

Een van de pistolen was van Farid B., de andere van zijn broer Karim, vertelde Farid donderdag volgens de krant in de rechtbank. Farid voelde zich bedreigd omdat hij met een liquidatie in verband werd gebracht, zijn broer had een vuurwapen om Farid te beschermen. 

Volgens de officier van justitie had Martha de gepantserde BMW en de wapens geregeld. Omdat Martha en de twee broers volgens het OM een aandeel hebben in een ‘uiterst gewelddadige vete’, werden zwaardere straffen geëist.

Onrechtmatig aangehouden

De broers zeggen Martha wel te kennen, zo waren ze vaak met elkaar in de sportschool te vinden, maar ze ontkennen dat zij chauffeurs of bodyguards waren van Martha. Volgens Bénédicte Ficq, die Farid B. vertegenwoordigt, is de straf ‘tweemaal zo hoog als de straf die voor gewone lieden zou gelden’. Ook was volgens haar de verdenking niet sterk genoeg om een arrestatieteam in te mogen schakelen, waardoor de broers onrechtmatig werden aangehouden.

Het vonnis volgt op 15 juni.