FBI gebruikt malware die webcam aanzet

Een team hackers van de FBI gebruikt software om op computers van verdachten informatie te verzamelen. De software kan onder meer bestanden downloaden, foto's en e-mails bekijken en camera's die op de computers zijn aangesloten aanzetten. Het gebruik van de software zou de randen van de Amerikaanse wet opzoeken.

Zo werd een plan van de FBI om de software te gebruiken om de ingebouwde webcam van een verdachte aan te zetten, verworpen door de rechter. Dat meldt de Washington Post. In andere zaken is de software wel ingezet, waarbij ook de camera is aangezet. Het lampje dat gaat branden als ingebouwde webcams worden aangezet, bleef dan echter uit.

'Alles wordt verzameld'

Ook in andere zaken levert het gebruik van de malware mogelijk problemen op. In een zaak rond een man, die zichzelf 'Mo' noemde, die dreigde aanslagen op Amerikaanse universiteiten te plegen werd de software ook ingezet. Zijn echte identiteit was niet te achterhalen en dus zette de FBI de software in om zijn identiteit te achterhalen.

Mo's advocaat heeft echter stevige kritiek op die methode. 'Er moeteen link zijn tussen de misdaad en het materiaal dat wordt verzameld. De FBI heeft nu álles verzameld.'

Versleutelde communicatie

De software wordt doorgaans op de computer gezet door middel van misleidende links in een e-mail. De FBI zegt dat de techniek spaarzaam wordt gebruikt en alleen in heel zware zaken.

De FBI claimt dat meer en meer communicatie goed wordt versleuteld, waardoor de geheime diensten die berichten niet meer kunnen inzien. Daardoor zou in sommige zaken op de toestellen zelf moeten worden ingebroken.