FBI kent kunstrovers mega-roof

De FBI zegt te weten wie de daders zijn van één van de grootste kunstroven aller tijden: de 500 miljoen dollar roof uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston in 1990. Volgens special agent Richard DesLauriers gaat het om een criminele organisatie uit het noordoostelijke deel van de Verenigde Staten. Er zouden tien jaar geleden doeken uit de collectie te koop zijn aangeboden. Geen van de werken, van onder meer Rembrandt en Vermeer, zijn terecht.

De FBI vraagt overigens tegelijk om tips die kunnen leiden naar de daders of naar de gestolen schilderijen. De vraag is dus wat de aanleiding is voor de dienst om nu de publiciteit te zoeken.

‘Mogelijk heeft iemand één van de werken ergens aan de muur zien hangen’, zei DesLauriers, ‘we willen dat die persoon ons belt.’ De FBI keert een beloning uit van 5 miljoen per teruggeleverd werk.

Het beroemdste werk dat in Boston werd gestolen was “Christus in de storm op het meer van Galilea” (foto) van Rembrandt. Er werden 13 kunstwerken gestolen, onder meer ook Eduard Manet’s “Chez Tortoni.” De FBI publiceert vandaag alle werken op de website.