FBI monitort creditcards realtime

Amerikaanse opsporingsdiensten als de FBI kunnen “live” personen volgen via hun creditcardtransacties zonder een rechterlijke machtiging. Dat blijkt uit een document dat is opgevraagd via de Amerikaanse wetgeving voor openbaar bestuur. Zogenoemde hotwatch orders maken dat mogelijk doordat agenten hun eigen machtiging schrijven, gevolgd door een rechterlijke bevestiging dat het onderzoek vertrouwelijk wordt gehouden.

De traditionele route is naar een rechter en een officiële machtiging vragen, dan zal het doelwit uiteindelijk in kennis worden gesteld. Via creditcards kunnen ook autohuurtransacties en b.v. bonuskaartregistraties realtime in de gaten worden gehouden. Amerikaanse opsporingsdiensten kunnen ook gemakkelijk historische gegevens van creditcards opvragen.

Hoe vaak creditcards live in de gaten worden gehouden is onbekend ook niet in welke situaties het middel wordt ingezet. Het ministerie van Justitie geeft er geen commentaar over.

Het is de vraag of dit opsporingsmiddel in de VS is toegestaan. In de VS is het realtime volgen van mobiele telefoons door de locatiegegevens van een telefoon voortdurend op te vragen wettelijk toegestaan, in sommige gevallen zelfs zonder machtiging. In Nederland mag de politie geen mobiele telefoons laten uitpeilen. Opvragen van historische gegevens kan wel.

Ieder jaar maakt het minsterie van Justitie in de VS bekend aan het parlement hoeveel telefoons en internetaansluitingen zijn getapt ten behoeve van de opsporing en van de inlichtingendiensten. Nederland, dat in absolute zin meer telefoons tapt dan de VS, houdt de cijfers over tappen van inlichtingendiensten geheim maar verschaft sinds een paar jaar wel cijfers over tappen door de opsporing.

Hier is het document te vinden.

Hier een artikel over cell-phone tracking.