FBI onderzoekt hack naaktfoto’s beroemdheden

De FBI heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van naaktfoto's van Amerikaanse actrices en artiesten. De foto's werden vermoedelijk gestolen van iCloud, waar online bestanden opgeslagen kunnen worden. De foto's werden op het platform 4chan te koop aangeboden. Inmiddels zijn de foto's over internet verspreid.

De actrice Jennifer Lawrence (foto), bekend van The Hunger Games, is een van de slachtoffers van de hack. Ze heeft op een onderzoek aangedrongen. De FBI heeft tegenover persbureau AP gezegd dat het de zaak gaat bekijken. Mogelijk zijn ook foto's van Scarlett Johansson, Hillary Duff en Kim Kardashian gestolen.

Ook Apple, eigenaar van iCloud, heeft gezegd een onderzoek te hebben geopend. Een van de hackers heeft gezegd dat hij de foto's van iCloud heeft gehaald, maar mogelijk zijn ook andere clouddiensten gehackt of is er zelfs ingebroken op computers of andere apparaten van de slachtoffers.

Er is inmiddels wel een beveiligingslek in iCloud ontdekt waarvan de hacker mogelijk gebruik heeft gemaakt. Apple had geen limiet gesteld aan het aantal verkeerde wachtwoorden dat mag worden opgegeven, waardoor de hacker met een zogenaamde "bruteforce" binnen kon komen. Daarbij worden automatisch verschillende wachtwoordcombinaties opgegeven totdat het goede is "geraden".