FBI rolt met Europol ook Silk Road 2 op

De Amerikaanse geheime dienst FBI heeft in samenwerking met Europol de digitale zwarte markt Silk Road opgerold. De vermeende eigenaar van de website is opgepakt. Het is de tweede keer dat Silk Road wordt opgerold; vorig jaar tuigde de FBI de eerste versie van de marktplaats, waar onder meer wordt gehandeld in drugs en huurmoorden, af.

Silk Road is niet de enige online zwarte markt die doelwit was van de actie van de FBI en Europol. Ook andere digitale marktplaatsen zijn opgerold; de FBI heeft aangekondigd dat de komende 24 uur meerdere marktplaatsen op zwart zullen gaan.

Welke marktplaatsen nog meer door de FBI zijn opgerold, is niet duidelijk. Silk Road was tot vorig jaar veruit de grootste online zwarte marktplaats, maar sinds de vorige actie van de FBI zijn andere marktplaatsen flink gegroeid.

FBI infiltreerde

De websites hanteren allemaal min of meer dezelfde methode: de pagina is alleen te bezoeken met het Tor-netwerk, wat internetverkeer min of meer anonimiseert. De marktplaatsen bevinden zich in het ‘deep web’, dat niet te vinden is met zoekmachines als Google of Yahoo. Daarnaast wordt er afgerekend in Bitcoin, waardoor de geldstromen moeilijk na te trekken zijn.

De FBI heeft woensdag ook de vermeende oprichter van Silk Road 2 opgepakt. De FBI meldt dat undercoveragenten al in de groep die een doorstart wilden maken met Silk Road nadat de eerste versie werd opgerold waren geïnfiltreerd, voordat de nieuwe site daadwerkelijk online ging.

Locatie server langer bekend

In mei van dit jaar wist de FBI te achterhalen waar de server van Silk Road 2 zich bevond. Het is niet duidelijk hoe de locatie is vastgesteld; omdat de website alleen via Tor bereikbaar is, is de locatie van de server in principe ook afgeschermd.

Vorig jaar werd de eerste versie van Silk Road opgerold, na onder meer een undercoveractie van de FBI. De zaak tegen Ross Ulbricht, die de oprichter zou zijn, is afgelopen maanden van start gegaan. Waarschijnlijk wordt de zaak vanaf januari inhoudelijk behandeld.

Lees ook:

FBI: Silk Road opgerold door blunder

Silk Road-advocaten schieten gaten in FBI-verhaal

‘Hack of niet, Silk Road-bewijs is geldig’

Rechter geeft FBI gelijk in Silk Road-zaak