FBI sluit mega download-site (UPDATE)

De FBI heeft de populaire file-sharing site Megaupload gesloten. In een verklaring zegt het Amerikaanse minsterie van Justitie dat de zaak rond megaupload draait om ‘één van de grootste criminele copyright-zaken ooit’. Hackers van Anonymous hebben in reactie de site van justice.gov, van het ministerie van Justitie een tijdlang uit de lucht gehaald. Een reeks andere belangrijke sites gingen tijdelijk down. 

De site van de Amerikaanse platenindustrie RIAA was niet bereikbaar, door een aanval van Anonymous. Universal Music ging ook down, er waren aanvallen op de Franse site van Vivendi en Copyright.gov was ook down. De aanval van Anonymous OpMegaupload was trending op Twitter.

De site van het Amerikaanse ministerie van Justitie is donderdagavond vanaf 23.00 niet bereikbaar door een Ddos-aanval van Anoymous, die op twitter totale oorlog heeft aangekondigd. Hoewel Anonomous twitterde dat de FBI site on its way down zou zijn, had de site van de FBI rond middernacht nog geen problemen maar was aan het begin van de ochtend een periode onbereikbaar.

Een rijtje personen van buiten de VS, waaronder de Nederlander, Bram van der K. is gearresteerd. Megaupload heeft 150 miljoen geregistreerde leden.

Er zijn in totaal zeven personen gedagvaard op grond van een reeks aan verdenkingen, daaronder witwassen, van de officer van justitie in Virginia. Vier mensen, onder wie Van der Kolk, zijn aangehouden in Auckland, Nieuw Zeeland op grond van racketeering conspiracy. Onder hen is de oprichter Kim Schmitz, alias Kim Dotcom, een staatsburger van de VS.

Op de site konden gebruikers games, films, muziek en andere digitale bestanden downloaden en uploaden. Een lidmaatschap of abonnement was niet nodig, maar betalende bezoekers kregen meer snelheid en capaciteit. Op die manier verdiende Megaupload volgens de FBI meer dan 110 miljoen dollar. Betalingen liepen via Paypal.

Maar ook Google was behulpzaam bij het eenvoudig vinden van illegale bestanden op de site. Wie bijvoorbeeld de nieuwste versie van Photoshop wilde hebben, Googelde eenvoudig: ‘Photoshop site:megaupload.com’ en kreeg dan de direct download links te zien. 

In de verklaring van de Amerikaanse Justitie wordt gesproken van copyright-schending van speelfilms, muziek, tv-programma’s, elektronische boeken en software. Theoretisch was het mogelijk voor eigenaren van auteursrechterlijk beschermd materiaal om via een DMCA Notice een bestand weg te laten halen van Megaupload, maar in de praktijk bleek dat lastig omdat er traag werd gereageerd door de site op dergelijke verzoeken en er meestal snel weer nieuwe download links verschenen.

De site heeft officiëel zijn hoofdkwartier in Hong Kong en heeft dagelijks zo’n 50 miljoen bezoekers maar is nu down. 

De gedagvaarde personen zijn:

Finn Batato, 38, uit Duitsland. 

Julius Bencko, 35, Slowakije.

Sven Echternach, 39, Duitsland.

Mathias Ortmann, 40, Duitsland.

Andrus Nomm, 32, Estland.

Bram van der K., aka Bramos, 29, Nederland.

De actie van de FBI komt een dag na een wereldwijd protest SOPA, een omstreden wet in de VS die het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal via internet tegen moeten gaan.