FBI verdenkt 19-jarige Nederlandse hacker

Een Nederlandse jongen uit Leiden wordt er door de FBI van verdacht deel uit te maken van een criminele internetbende. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend. Bradley van R. verdiende grof geld met verschillende vormen van cybercrime. Hij werd ingehuurd om ’destructieve cyberaanvallen tegen bedrijven en personen over hele wereld te organiseren’.

Via internet terroriseerde en bedroog hij zowel bedrijven als mensen. Dat deed hij vanuit zijn ouderlijk huis, op een steenworp afstand van het politiebureau Leiden.

Lizard Squad

Bradley is lid van de internationaal bekende hackersgroep Lizard Squad, een organisatie die onder andere Playstation en het Twitter-account van zangeres Taylor Swift platlegde. In een onderzoek naar een aan Lizard Squad gelieerde organisatie kwam de Amerikaanse onderzoeksdienst FBI terecht bij Bradley. Samen met een negentienjarige Amerikaan runde hij een bedrijf dat zich specialiseerde in cyberaanvallen, aldus de FBI. De hackers waren in te huren om cyberaanvallen uit te voeren op sites, en betaalgegevens te stelen en verhandelen. Zowel in Nederland als in Amerika loopt nu een strafrechtelijk onderzoek tegen hem.

Stalking

Volgens de FBI runde Bradley van achter zijn computer een professionele digitale stalkservice. Eén van de diensten die het bedrijf leverde was telefoonterreur. Tegen betaling van twintig dollar per maand stalkte hij mensen over de hele wereld door ze elk uur automatisch te laten bellen. Een slachtoffer uit de Amerikaanse staat Illinois werd dertig dagen lang elk uur gebeld. Wanneer werd opgenomen werd automatisch een audio-opname afgespeeld met daarin het dreigement om het huis van het slachtoffer in brand te steken.  Op een Rabo-rekening van Bradley van R. werd 90.000 dollar aangetroffen. De maximale straf die hem in Amerika boven het hoofd hangt is 10 jaar.