FBI wil achterdeur in software verplichten

FBI-directeur James Comey vindt dat de trend om data op onder meer mobiele telefoons te beveiligen te ver is doorgeslagen. Hij pleit om ‘achterdeuren’, waardoor de inlichtingendiensten alle gegevens in kunnen zien, bij wet vast te leggen. Eerder zei hij al Apple en Google te vragen om met inlichtingendiensten mee te werken.

Dat heeft Comey gezegd in een toespraak, schrijft de New York Times.

In de nieuwe versies van Android en iOS, de besturingssystemen van Google en Apple voor mobiele telefoons, staat dataversleuteling standaard aan. Andere techbedrijven, waaronder Facebook en Microsoft, stoppen ook meer geld in het beveiligen van gegevens. Dat gebeurde onder meer naar aanleiding van onthullingen over grootschalige spionage van privégegevens van miljoenen burgers door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

‘Inlichtingendiensten het werk onmogelijk gemaakt’

Daardoor wordt het moeilijker om telefoons die zijn gevonden of in beslag zijn genomen, uit te lezen. Ook wordt het soms moeilijker om e-mailverkeer of telefoongesprekken af te luisteren. De FBI-directeur denkt dat inlichtingendiensten het werk op die manier onmogelijk wordt gemaakt, vooral in het geval van kinderporno en kidnapping.

Het voorstel van de FBI-directeur gaat volledig tegen het officiële standpunt van het Amerikaanse kabinet in. Het Witte Huis vindt juist dat Amerikaanse bedrijven zich beter moeten beveiligen, omdat ook Chinese of Russische overheden voordeel kunnen doen met de achterdeuren. Maar volgens Comey vindt het belangrijker dat bij een betere beveiliging allerlei onderzoeken vast zouden lopen.

Ook Europol

Afgelopen week waarschuwde het hoofd van het Cyber Centrum van Europol Troels Oerting ook al voor versleutelde communicatie. ‘Stel je voor dat het voor de politie niet mogelijk was om de kofferbak van een auto te openen als agenten denken dat er wapens of drugs in liggen… Dat zouden we nooit accepteren’, aldus Oerting. ‘Dat zou ook moeten gelden in de digitale wereld. Er moet een mogelijkheid zijn voor justitie om te bekijken wat je verstopt in je online wereld, als ze daartoe geautoriseerd is.’