FBI wil “achterdeur” in Google

De Amerikaanse FBI heeft in stilte geprobeerd bij bedrijven als Google en Yahoo via een “backdoor” toegang te krijgen tot hun systemen, zodat communicatie en data van gebruikers kunnen worden bekeken. Dat schrijft website CNET. Ook met Microsoft (eigenaar van Hotmail en Skype) en onder meer Facebook zijn gesprekken gevoerd. De FBI zou werken aan een wetsvoorstel dat aanbieders hiertoe zou verplichten.

Telecommunicatiebedrijven in Nederland en De Verenigde Staten zijn al verplicht afluisteren mogelijk te maken maar softwareaanbieders als Google vallen daar niet onder.

De FBI klaagt al langer – onder meer bij het Congres – over het Going Dark-probleem: de toename van communicatie via internetbedrijven.

Volgens CNET zou de Federal Communications Commission aan een wetswijziging werken om video en VoIP-producten als Skype en Xbox Live verplicht met een backdoor uit te rusten.

Er ligt al een FBI-voorstel om voor bedrijven die gecodeerde informatie aanbieden een backdoor verplicht te maken, daar is het Witte Huis van president Obama vooralsnog tegen.

Zie CNET.