Fentanyl en andere designerdrugs worden verboden

Het kabinet wil zogenaamde ‘designerdrugs’ gaan aanpakken. Dat zijn synthetische drugs waarvan de chemische formule zo wordt aangepast, dat ze net niet strafbaar zijn volgens de Opiumwet. In de huidige Opiumwet staan alle middelen expliciet genoemd, met hun exacte chemische formule. De regering wil nu ook groepen drugs verbieden, die scheikundig tot de zelfde familie behoren.

Minister Grapperhaus en staatssecretaris Blokhuis willen de Opiumwet zo veranderen dat het voortaan mogelijk is niet alleen specifieke drugs te verbieden, maar ook “stofgroepen”. Designer drugs worden ook wel NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen) genoemd. Voorbeelden zijn 4-FMP, Benzo Fury, Mephedrone  en Miauw Miauw. Ze worden ontworpen door chemici met een psycho-actieve werking als doel, maar zijn niet illegaal omdat ze niet expliciet worden genoemd op Lijst 1 van de Opiumwet. Fentanyl is ook een voorbeeld van een drug, die door de farmaceutische industrie is ontwikkeld als pijnstiller bij operaties en -door een molecuul te veranderen- net buiten de werking van de Opiumwet kan vallen. Het spul is veel krachtiger dan morfine.

Feestdrug

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid wil het zo snel mogelijk verbieden zegt hij in de Telegraaf. ‘Dat is een goedje dat honderd keer sterker is dan morfine. Het gebruik daarvan als feestdrug is uit Amerika komen overwaaien. Ik sprak daarover met de Amerikaanse onderminister van Volksgezondheid. Designer drugs vormen daar op dit moment de grootste bedreiging voor de Amerikaanse volksgezondheid.’ Fentanyl kent een groot aantal drugsdoden, onder wie celebreties als Prince en Tom Petty, die overleden als gevolg van fentanyl gebruik.

Klerezooi

Blokhuis verwacht weinig te kunnen ondernemen tegen GHB. ‘Ja, het gevecht tegen deze drug is het ingewikkeldste van allemaal. Iedereen kan het thuis maken, met producten uit het gootsteenkastje. Schoonmaakmiddel en gootsteenontstopper. Die middelen kunnen we niet verbieden. Procentueel zijn er niet veel gebruikers, maar het aantal GHB-gerelateerde incidenten is bizar hoog. Het is klerezooi, die zo verslavend is, dat gebruikers voor een nieuwe dosis zelfs de wekker zetten.