Ferry de Kok gegijzeld door gerechtshof (UPDATE)

Paparazzi-fotograaf Ferry de Kok is dinsdag enige uren door het gerechtshof van Amsterdam in gijzeling geplaatst omdat hij niet wenste te verklaren als getuige in het Passage-proces. Na enige uren kwam hij weer vrij.

Geïrriteerd

Aa het einde van de dag bleek De Kok zich wel weer allerlei details te kunnen herinneren. Dat lukte eerder op de dag niet. De Kok zei het vervelend te vinden om publiek te spreken over zijn verleden.

De voorzitter van het hof stelde dat Ferry de Kok verplicht is te verklaren maar dat hij dat niet heeft gedaan. De Kok legde in de loop der jaren verschillende verklaringen af die te maken hebben met de moorden in de onderwereld. Dinsdag bleek hij zich veel niet te kunnen herinneren over wat hij bijvoorbeeld in 2011 had verklaard. Hierover was het gerechtshof geïrriteerd geraakt.

Dinsdagmiddag wil het hof hem nogmaals bevragen. Als hij dan naar het oordeel van het gerechtshof niet voldoende vertelt dan gaat hij in gijzeling (zie Twitter).

Hoofdrolspelers

Ferry de Kok kent veel hoofdrolspelers in de Amsterdamse onderwereld en was jarenlang onafscheidelijk van John Mieremet in de periode dat deze een conflict had met Willem Holleeder en Willem Endstra. Toen Mieremet in 2005 in Thailand werd vermoord verbleef De Kok ook in Thailand. Hij voerde na die moord een lang gesprek met rechercheurs van de Nationale Recherche en wees daarin Stanley Hillis en Willem Holleeder aan als de verantwoordelijke voor bepaalde moorden, maar hij ondertekende een transcriptie van dat gesprek niet.