Ficq en Franken tuchtrechterlijk van de haak

De Amsterdamse deken van advocaten ziet af van een tuchtklacht tegen Bénédicte Ficq en Stijn Franken (foto). De twee advocaten kwamen in februari in opspraak vanwege twee kwesties rond Willem Holleeder. Na maanden onderzoek heet de deken, Evert-Jan Henrichs nu besloten de zaken te laten rusten. De deken onderzocht of Ficq Holleeder heeft proberen aan te zetten tot meineed, en of Franken door Peter R. de Vries misbruik liet maken van zijn geheimhouderstelefoon (die de politie niet mag afluisteren). De Vries bracht in februari naar buiten dat advocaat Stijn Franken door Ficq zou zijn bedreigd. Ficq zou hebben aangedrongen op een ontlastende verklaring door Holleeder, ten gunste van haar client Dino Soerel. De Vries hoorde dit van Willem Holleeder tijdens een telefoongesprek op het kantoor van Franken.

Dreigement

Hoe dat gesprek precies is verlopen is volgens de deken acht jaar na dato niet meer vast te stellen. Wel zegt hij dat het ‘niet onwaarschijnlijk’ is dat de manier waarop Ficq het gesprek voerde, heeft bijgedragen aan het gevoel van Franken dat hier sprake was van een dreigement. 

Telefoon

Franken had vooraf toestemming moeten vragen voor het uitlenen van zijn vertrouwelijke telefoonlijn aan De Vries. Maar ook dit feit vind de deken niet zwaar genoeg om er een tuchtprocedure van te maken.