Fietser dringt zich op als hoofddoelwit Annecy

De fietser die met zeven kogels is vermoord bij een schietpartij bij het meer van Annecy in september 2012, was mogelijk toch het hoofddoelwit. Terwijl het onderzoek zich richt op de familie Al-Hilli, van wie drie leden ook werden vermoord, hult de familie van fietser Sylvain Mollier (foto) zich in stilzwijgen.

Juist dat heeft de geruchten dat Mollier het hoofddoelwit is, aangewakkerd. De Franse hoofdaanklager wil hier echter niets van weten en blijft er bij dat de familie Al-Hilli het hoofddoelwit was. De broer van de vader van de familie is meerdere keren verhoord, maar heeft een alibi. Hij zit nog wel vast omdat hij een complot zou hebben gesmeed tegen zijn broer.

In september 2012 werd vader Al-Hilli met zijn vrouw en schoonmoeder dood gevonden in een auto met draaiende motor. De auto zat vol kogelgaten. Buiten de auto lag de dochter van Al-Hilli, die zwaargewond was.

Een andere dochter werd pas de volgende dag onder de rok van haar moeder gevonden; ze was ongedeerd maar was zo bang dat ze zich niet had durven te verroeren. Beide dochters overleefden de schietpartij.

'Mollier als eerste neergeschoten'

Even verderop werd ook fietser Mollier gevonden. De politie is er vanaf het begin af aan vanuit gegaan dat hij op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was. Rond de familie Al-Hilli doen grote geruchten de rondde. Zo is er een Zwitserse bankrekening waar een miljoen euro op staat, die afkomstig zou zijn van Saddam Hussein. Ook zou Al-Hilli ruzie hebben gehad met zijn broer over dat geld.

Er gaan echter al langer geruchten dat niet de familie Al-Hilli, maar Mollier het hoofddoelwit was. Zo heeft een van de dochters die de schietpartij overleefde, verklaard dat de fietser als eerste werd neergeschoten. Ook lijkt het lichaam van de fietser te zijn verplaatst en zijn zijn kleren mogelijk doorzocht.

Ruzie over erfenis

Mollier had flinke ruzie met zijn schoonfamilie over een erfenis. Zijn vriendin had een apotheek van haar ouders geërfd die flink wat geld waard was. Mollier zou zijn baan hebben opgezegd toen hij hoorde over de erfenis. Dat viel niet in goede aarde bij zijn schoonfamilie.

De politie heeft daarnaast ontdekt dat Mollier een telefoongesprek heeft gehad met zijn ex-vrouw, even voordat hij dood werd geschoten. Hoe de relatie van Mollier met zijn ex-vrouw was, is niet duidelijk. Hoewel de familie van Mollier niets wil zeggen, zijn er verhalen dat er iemand was die Mollier graag dood wilde hebben.

Compositietekening

Eind vorig jaar werd een foto (boven) van Mollier vrijgegeven. Het Franse tv-programma Non Elucidé ('Onopgelost') besteedde in december aandacht aan de zaak, maar de politie wilde dat de foto niet in de uitzending werd getoond. Later werd de foto toch op de website geplaatst. Het is onduidelijk wanneer de foto, die door een collega is gegeven, is genomen.

Ondertussen probeert de politie de weinige aanwijzingen die er zijn rond de schietpartij na te trekken. Zo is er vlak na de schietpartij een motorrijder gezien die hard is weggereden. Daar is eind vorig jaar een compositietekening van gemaakt (zie rechts), maar daar zijn nog weinig tips op binnen gekomen.