Filipijnen: zeker 1000 ‘dealers’ geëxecuteerd

In de Filipijnen worden onder het bewind van de nieuwe president Rodrigo Duterte voortdurend ‘drugsdealers’ geliquideerd door doodseskaders. Uit een reportage van de NOS blijkt dat het er nu zo ongeveer duizend kunnen zijn.

Bordje

Duterte zegt: ‘Het zijn duizend dode drugsdealers, waar maken ze zich druk om? Laat de politie haar plicht doen.’ Duterte is bijna twee maanden aan de macht. Sindsdien worden voortdurend vermoorde lichamen op straat gevonden. Sommigen met een kartonnen bordje op de borst: ‘ik ben een dealer’.

Wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van deze moorden is onbekend. Het zijn gemaskerde mannen die lijsten afwerken. Samen met buurthoofden worden overzichten gemaakt van verdachte personen. Mogelijk zijn het agenten die ‘overwerken’, stelt de NOS-correspondent.

Drugscriminaliteit

Bewijs of rechters komen er niet aan te pas. Veel slachtoffers zijn nauwelijks dealer te noemen maar eerder slachtoffer omdat ze zelf verslaafd zijn. De Filipijnse bevolking heeft last van de drugscriminaliteit. Dat verklaart mede de verkiezingsoverwinning van president Duterte.

Door de dreiging zitten gevangenissen overvol omdat zich ongeveer 125.000 drugsdealers hebben gemeld die bang zijn voor de doodseskaders.

Zie ook:

Drugsoorlog Filipijnen: 100 doden in 2 maanden