Financiers motorclubs onder de loep

Het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) in Limburg gaat bedrijven die (criminele) motorclubs financieel ondersteunen in de gaten houden. Ook gaat het RIEC de beveiligingsbranche sterk in de gaten houden vanwege mogelijke banden met motorrijders.

Dat valt in het jaarverslag 2013 van het RIEC te lezen. Het is een samenwerkingsverband tussen de provincie, gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie (OM), de FIOD en de marechaussee. En heeft als doel de aanpak van georganiseerde misdaad.

OMG’s

Een van de speerpunten van het RIEC is de aanpak van de zogenoemde Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s), daar vallen onder andere No Surrender, Bandidos, Hells Angels en Satudarah onder. De landelijke aanpak, telt acht prioriteiten maar in Limburg is er een negende aan toegevoegd: een onderzoek naar mogelijke financiers van deze clubs.

Sponsors

Op dit moment wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan of er bedrijven zijn die de motorclubs sponsoren. De directeur van het RIEC in Limburg zegt hierover in dagblad De Limburger: ‘De inventarisatie is nog niet afgerond. Het is dus de vraag of die bedrijven überhaupt bestaan.' Hoe dat ze daarbij uit zijn gekomen wil Smits niet zeggen. ‘Het is onderdeel van een algemene verkenning van OMG’s. We zijn gestuit op verboden handelingen op bepaalde vlakken, en dat zoeken we nu uit.’

Beveiligingsbedrijven

Ook wordt er gekeken naar de mogelijke banden tussen de clubs en beveiligingsbedrijven. Volgens Smits zijn er in het verleden zaken geweest die doen vermoeden dat er een sterke band is tussen beiden. ‘Bij Brothers in Heerlen bijvoorbeeld, was de portier een ex-Hells Angel. Dat er een structurele relatie bestaat tussen de beveiligingsbranche en de bikers, hoor je mij niet zeggen, maar er is genoeg aanleiding om daarop te rechercheren.’