FIOD: 56 miljoen opgehaald met beleggingsfraude

De FIOD denkt dat een drietal beleggers heeft opgelicht voor een totaalbedrag van 56 miljoen euro door hen aandelen te laten kopen in nepfirma’s. Dinsdag zijn een vrouw (37) en twee mannen (31 en 39) uit de gemeente Tiel en Oosterhout hiervoor aangehouden.

Sieraden

Ook zijn hun woningen doorzocht. Ze worden verdacht van verduistering en witwassen. Daarnaast wordt de vrouw ook verdacht van het zonder vergunning aanbieden van beleggingsdiensten, oplichting en valsheid in geschrift. Er is beslag gelegd op woningen, bankrekeningen, paarden, auto’s, luxe goederen, contant geld, goud en sieraden.

Goud en dollars

De Autoriteit Financiële Markten heeft, na verschillende meldingen van consumenten, vooronderzoek en aangifte gedaan van de beleggingsfraude.

De verdachte vrouw bood via Best Choice, Airfeet BV en Xerof BV beleggingen aan die een rendement van 10% tot 12% per maand zouden opleveren.

Ze hield geïnteresseerden voor dat ze dit rendement konden behalen met de handel in koersverschillen tussen de dollar en goud. Op jaarbasis betekent dit dat de inleg van beleggers met 200% zou kunnen renderen.

Geen vergunning

Uit het register van de AFM blijkt niet dat de vrouw beschikt over een vergunning voor het verlenen van beleggingsdiensten.

In nog geen twee jaar tijd haalde ze hoogstwaarschijnlijk ruim 56 miljoen euro op bij beleggers, denkt de FIOD.

Het onderzoeksteam ziet dat een aanzienlijk deel van de beleggingsgelden vermoedelijk niet is besteed aan de beloofde investeringen, maar is gebruikt voor privébestedingen, zoals woningen, luxe auto’s, dure (sport)paarden en cryptovaluta. Bij deze fraude zijn hoogstwaarschijnlijk valse facturen gebruikt en hebben de verdachten een netwerk van vennootschappen gebruikt.

Het onderzoek staat onder leiding van het functioneel parket.