FIOD: arrestaties om gesjoemel met bpm Duitse auto’s

Afgelopen dinsdag zijn twee mannen die worden verdacht van fraude met belastingaangifte met geïmporteerde auto’s gearresteerd. Dat heeft de FIOD vrijdag bekend gemaakt. De verdachten zijn 33 en 30 jaar en afkomstig uit Den Haag.

Duitse auto’s

Ze worden verdacht van het doen van onjuiste aangiften bpm (belastingen voor personenauto’s en motorrijtuigen) en valsheid in geschrifte.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. Daar was geconstateerd dat verschillende Duitse ondernemers auto’s hadden gefactureerd aan een Nederlands bedrijf, terwijl dit niet op de juiste wijze was verantwoord.

Eenmanszaak

Er was volgens de FIOD gesjoemeld met taxatierapporten die bij het doen van de verplichte bpm-aangiften noodzakelijk zijn. De taxatierapporten werden gemaakt op naam van de eenmanszaak van de 33-jarige verdachte.

Het vermoeden van de FIOD is dat in de taxatierapporten van alle auto’s opzettelijk te hoge schadebedragen werden vermeld. De schadebedragen waren telkens veel hoger dan de werkelijke aanschafprijs van de door cliënten aangekochte auto’s. De bpm-aangiften, waren dus opzettelijk onjuist gedaan.

Rijswijk

Er is een kantoorpand in Rijswijk doorzocht. Daar is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, bankrekeningen, drie auto’s en een motor.

Uit onderzoek van de FIOD zou blijken dat deze werkwijze al diverse jaren en op grote schaal is toegepast bij klanten (bedrijven en particulieren) van de eenmanszaak.

Het onderzoek staat onder leiding van het functioneel parket.