FIOD: grote btw-fraude met dure horloges via Schiphol

De FIOD heeft maandag twee mannen uit Amsterdam en Assendelft aangehouden. Ze worden verdacht van witwassen met exclusieve horloges en lidmaatschap van een criminele organisatie. Ook een 30-jarige vrouw uit Landsmeer is verdachte van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De mannen zijn 31 en 39 jaar oud. De FIOD ziet de 31-jarige man als de hoofdverdachte. Hij heeft een relatie met de 30-jarige vrouw.

Schiphol

Er zijn woningen in Amsterdam en Landsmeer doorzocht en daarbij is beslag gelegd op twee auto’s, tienduizenden euro’s, een geldtelmachine, designerschoenen en -tassen.

De is aan het rollen gekomen doordat een vrouw op Schiphol in de kijker liep. De Douane op Schiphol constateerde dat de vrouw verschillende keren zeer dure exclusieve horloges de EU uitvoerde en daarbij telkens forse btw-betalingen terugvroeg.

Nader onderzoek van de FIOD deed vermoeden dat een nicht van de vrouw, dat is de 30-jarige verdachte, die zelfde dure horloges Nederland weer binnen smokkelde.

Juweliersketen

Het vermoeden is dat grote, van misdrijf afkomstige geldbedragen op omvangrijke schaal bij juweliers werden geïnvesteerd in vele luxueuze horloges. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de 31-jarige hoofdverdachte contact had met de 39-jarige verdachte, die werkt bij een grote juweliersketen.

Met hulp van deze medewerker zouden aankoopbonnen van valse informatie zijn voorzien, waardoor het later mogelijk werd ten onrechte btw-teruggave te claimen op Schiphol. Maar de horloges lijken na uitbetaling van de btw in groten getale toch (weer) in Nederland te zijn beland.

Het onderzoek staat onder leiding van het parket in Haarlem. Politie en FIOD geven het laatste jaar hogere prioriteit aan fraude en witwassen met exclusieve horloges. Zie ook:

Invallen bij handelaren in dure horloges

FIOD: juweliers moeten beter letten op witwassen