FIOD houdt drietal aan voor fraude met bevingsschade

FIOD houdt drietal aan voor fraude met bevingsschade

De FIOD heeft donderdag twee mannen van 27 en 38 en een 21-jarige vrouw aangehouden op verdenking van valsheid in geschrift en oplichting met overheidsgelden. De drie verdachten komen allemaal uit de gemeente Groningen.

Tijdens de doorzoekingen in drie woningen in de gemeenten Groningen en Midden-Groningen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, digitale gegevensdragers en telefoons.

Aardbevingen

Het strafrechtelijk onderzoek startte na signalen van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Deze overheidsinstanties handelen onder meer schade af of verstrekken subsidie voor gebouwen en objecten die schade hebben geleden door aardbevingen als gevolg van gaswinning.

Valse facturen

De twee mannen dienden voor meerdere woningen aanvragen in bij IMG. Het bouwbedrijf van de 27-jarige verdachte had de herstelwerkzaamheden voor de woningen verricht. Uit onderzoek kwam naar voren dat de schade vermoedelijk niet hersteld was en de aangeleverde facturen valselijk waren opgemaakt. Daarnaast zou het tweetal ook voor verschillende andere panden die zij bezaten met valse documenten bijkomende kosten hebben geclaimd.

Verduurzamingssubsidies

De verdachten hadden volgens het onderzoeksteam ook bij SNN ten onrechte bijna 50 keer een verduurzamingssubsidies aangevraagd. Hiervoor werden vermoedelijk vervalste IMG-besluiten en facturen gebruikt, meldt de FIOD. In totaal werd door het drietal bij de twee overheidsinstanties circa 350.000 euro onterecht aangevraagd waarvan bijna 200.000 euro werd uitbetaald aan de Groningers.

Ten behoeve van de slachtoffers (IMG en SNN) is beslag gelegd op bankrekeningen en panden van de verdachten. Het drietal zit vast voor verhoor.

Het onderzoek staat onder leiding van het OM Noord-Nederland.