FIOD jaagt op Nederlandse fraudefirma’s (VIDEO)

In een met de Amerikaanse autoriteiten gecoördineerde actie heeft de FIOD donderdag invallen gedaan op tien locaties bij zes Nederlandse bedrijven en bestuurders die verdacht zijn van het faciliteren van een zeer grote internationale fraude.

Postbussen

De FIOD neemt de komende maand post van circa 300 postbussen in Nederland in beslag en het Amerikaanse ministerie van Justitie dient een civiele klacht in tegen een verdachte Nederlander en diens verdachte bedrijven die in de Verenigde Staten slachtoffers hebben gemaakt. De FIOD doet strafrechtelijk onderzoek naar bedrijven die in Nederland postbussen beheren en vermoedelijk worden gebruikt bij de wereldwijde fraude.

Geldbedrag gewonnen

De hoofdverdachten zouden vele miljoenen brieven hebben gestuurd naar mensen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Japan en nog meer landen. In de brieven – waarin mensen met hun naam aangeschreven werden – werd de ontvanger wijs gemaakt dat ze een geldbedrag of cheque gewonnen hebben, maar deze nog niet hadden geclaimd. Of de verzender van de brief zou de ontvanger zogenaamd uit liefdadigheid een bedrag willen geven. Daarnaast werden er brieven gestuurd waarin staat dat de ontvanger een gegarandeerde winnaar zou zijn in een loterij. Om het geld te kunnen overmaken naar de ontvanger van de brief moet er eerst een geldbedrag tussen de 20 en 45 euro contant of met cheque opgestuurd worden naar telkens een postbusnummer in Nederland. Tot op heden zijn geen Nederlandse slachtoffers van deze fraude bekend.

Miljoenen brieven

De hoofdverdachten van de oplichting zitten vermoedelijk niet in Nederland. De Nederlandse bedrijven en hun bestuurders zouden een faciliterende rol bij de fraude hebben. In de verschillende brieven worden circa 300 verschillende postbusnummers in Nederland genoemd. De zes verdachte Nederlandse bedrijven naar wie de FIOD onderzoek doet, zouden een groot deel van de postbussen beheren, leeghalen en de post verwerken. Een deel van het geld mochten zij vermoedelijk houden als betaling voor de geleverde diensten. Het merendeel zouden de bedrijven hebben overgemaakt naar rekeningen waar de hoofdverdachten achter de oplichting over zouden kunnen beschikken.

Lading brieven

Het onderzoek door de FIOD startte eind 2015 naar aanleiding van een lading brieven die in beslag is genomen door de Douane op Schiphol. De FIOD doorzocht zes bedrijfspanden in Amsterdam, Heerlen, Utrecht, gemeente Wijk bij Duurstede en gemeente Hoorn (twee bedrijven). Daarnaast werd een kluis in gemeente Wijk bij Duurstede en drie woningen in die gemeente en in gemeente Drechterland en Heerlen doorzocht. Er zijn – behalve administratie – duizenden enveloppen met daarin contant geld of cheques in beslag genomen. In Utrecht werden pallets met honderdduizenden gedrukte brieven in beslag genomen. Er is daarnaast beslag gelegd op circa een half miljoen euro contant geld, cheques, horloges, kunst, auto’s (waaronder een Porsche) en tegoeden op bankrekeningen, omdat misdaad niet mag lonen.