FIOD: man kocht met miljoen cash horloges

Volgens de FIOD heeft een 23-jarige handelaar in horloges voor ruim een miljoen euro aan dure horloges gekocht met cash. Hij is maandag aangehouden op verdenking van witwassen en niet naleven van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Hotelkamer

In het onderzoek zijn een woning in Amsterdam, en woning en een hotelkamer in Den Haag doorzocht, waarbij beslag is gelegd op digitale en papieren administratie.

Het onderzoek is gestart nadat verschillende juweliers, financiële instellingen en een boekhouder ongebruikelijke transacties hadden gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU-NL).

2018

Sinds 2018 heeft de verdachte voor ruim 1 miljoen euro exclusieve horloges aangekocht met contant geld. De FIOD denkt dat horlogekopers de verdachte contant betaalden met geld uit criminele bronnen. Daarom wordt hij verdacht van witwassen.

De verdachte is beroepsmatig horlogehandelaar. Hij zou hebben verzuimd om ongebruikelijke transacties te melden en cliëntenonderzoek te doen. Beroepsmatige handelaren moeten betalingen van 10.000 contant of meer melden bij de FIU.

De FIOD wil nader zicht krijgen op de herkomst van het geld. Het lopende onderzoek staat onder leiding van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.