FIOD: miljoenen witgewassen met aankoop panden

In Amsterdam, Amstelveen en de gemeente Oudewater heeft de FIOD maandag vier verschillende woningen en een bedrijfspand doorzocht in een witwasonderzoek. Een vrouw van 47 jaar uit Amstelveen, haar twee zonen van 25 en 26 jaar uit Amsterdam, en een 49-jarige man uit de gemeente Oudewater worden ervan verdacht miljoenen euro’s te hebben witgewassen. De verdachten zijn aangehouden en in verzekering gesteld.

Offshore

De verdachten hebben panden aangekocht met betalingen door offshore vennootschappen. Wie de uiteindelijke belanghebbenden van deze ondernemingen zijn is onbekend, waardoor het niet duidelijk is wie het vastgoed uiteindelijk heeft gefinancierd. Er is nu beslag gelegd op de woningen en het bedrijfspand. Verder namen FIOD-ambtenaren ‘een aanzienlijk bedrag aan contant geld’, drugs, munitie en drie luxe merkhorloges in beslag, aldus de FIOD.

Een onderneming op de Seychellen is sinds 2014 eigenaar van de woning in Amstelveen van de 47-jarige verdachte.

Hong Kong

Volgens onderzoek van de FIOD had de 47-jarige vrouw het pand in Amstelveen op haar naam staan. Op de naam van haar twee zonen waren drie vastgoed-objecten ingeschreven. De aankoop van dat vastgoed is betaald door een offshore vennootschap uit Hong Kong. Ook van deze onderneming is de uiteindelijke belanghebbende onbekend.

De FIOD doet nu nader onderzoek naar eigendom en financiering van de panden, onder leiding van het functioneel parket.

AMLC

Bij de FIOD loopt het project Offshore Vennootschappen van het Anti Money Laundering Centre (AMLC) dat zich speciaal richt op witwassen met buitenlandse brievenbusfirma’s. Het AMLC is een kennis- en expertisecentrum waarin overheid en bedrijven samenwerken om (inter)nationaal witwassen te bestrijden. Deelnemers zijn onder meer politie, Openbaar Ministerie, de Financial Intelligence Unit (FIU) en de FIOD.