FIOD neemt honderden kilo’s goud in beslag (VIDEO)

In een groot onderzoek van politie en FIOD is beslag gelegd op op honderden kilo’s goud en op nog veel meer vermogen en waardevolle goederen zoals contant geld, onroerend goed, auto’s en horloges. Het Venlose bedrijf Geerlings Metaalrecycling is verdachte in het onderzoek.

Vuurwapens

De afgelopen dagen is het terrein van het bedrijf onderzocht met geavanceerde apparatuur van Defensie. De verdenking is dat het bedrijf zich bezig houdt met het witwassen van criminele geldstromen, valsheid in geschrift, heling en diverse milieudelicten. Bij de doorzoekingen zijn ook een tiental jachtgeweren, pistolen en munitie aangetroffen. Voor die wapens zijn twee functionarissen van het bedrijf aangehouden.

Geen administratie

De FIOD en politie doen verder onderzoek naar de administratie en geldstromen van het bedrijf. Uit de administratie van het bedrijf zou moeten blijken waar welke afvalstromen vandaan komen en waar ze naartoe gaan. De verdenking is dat het bedrijf geen correcte afvaladministratie voert. Vermoedelijk doen ze dat om zo criminele gelden wit te wassen.

Metaalafval

Het bedrijf zou tegen betaling metaalafval inzamelen met de bedoeling dit te recyclen. Dat laatste gebeurde onvoldoende, met als resultaat dat het afval zich letterlijk opstapelt. Dit zou in strijd zijn met de vergunning. Het afval zou veel hoger dan 10 meter zijn opgeslagen. Het gaat om ongesorteerd schrootafval, lood, zink, koper, elektromotoren, transformatoren, enzovoorts. Uit het onderzoek door de politie ter plaatse blijkt dat het afval zich zo hoog opstapelt, dat het ook op naastgelegen percelen terecht komt. Dat is ongewenst, want daar zijn geen maatregelen genomen om de bodem te beschermen, met alle risico’s van dien.

Woningen

De FIOD en politie doorzochten behalve het bedrijventerrein op zaterdag ook drie woningen van functionarissen van het bedrijf. Er honderden kilo’s edelmetalen, – waaronder goud -, ongeveer 450.000 euro contant geld, drie panden, en auto’s: een Maserati, Ferrari en een Porsche.

Ook zijn 17 horloges waaronder Rolexen en Audemars Piguet in beslag genomen. Er zijn ook aanzienlijke hoeveelheden mogelijk gesloten goederen – zoals bijvoorbeeld metalen platen – op het bedrijf gevonden.