FIOD onderzoekt ‘criminele’ paardenhandelaar

De FIOD doet onderzoek naar de Spaanse paardenhandelaar José Javier Salvador Torreguitart die gevestigd is in Valkenswaard en Monaco. Hij is verdachte van witwassen van 2,5 miljoen euro en valsheid in geschrifte. Sinds vorig jaar ligt er al beslag op het stallencomplex aan de Abdijweg (“de paardenboulevard”) in Valkenswaard.

Springpaarden

Volgens BN/De Stem is alleen al het onroerend goed zeker 5 miljoen euro waard. Daarbij lag er beslag op bankrekeningen, achttien springpaarden en een dure personenauto. Uit een vonnis van de rechtbank in Den Bosch blijkt dat de illegale winst van Javier Salvador aan het begin van het financieel strafrechtelijk onderzoek geschat werd op 2.564.763 euro.

Onnodig

De rechtbank wees opheffing van het beslag op het onroerend goed af. Omdat de waarde van het onroerend goed in Valkenswaard alleen meer is dan de vermeende illegale winst vond de rechter het beslag op de paarden in het bezit van Javier Salvador Stables niet meer nodig. Tegen de uitspraak is door de officier van justitie nog hoger beroep ingesteld. Of er een strafzaak komt wordt over enkele maanden pas duidelijk.