FIOD pakt opnieuw miljoen

In het grootschalig onderzoek van de FIOD naar het vermogen van de in België veroordeelde drugshandelaar Dorie X. is deze week in Venlo bijna een miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. Ouders, partner, zoon en een vriendin van X. zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij witwassen. De FIOD vermoedde al dat X. grote hoeveelheden contant geld bij familieleden in Venlo in bewaring heeft gegeven.

In totaal is dinsdag 918.710 euro gevonden in de woningen van de ouders, andere familieleden en een contact van X. in Venlo. Meer dan acht ton aan contant geld was verstopt in de mantel van de cv-ketel en de behuizing van een rolluik in de woning van de ouders van X.

Ongeveer 150 rechercheurs van de FIOD en Douane doorzochten in Venlo zeven woningen en drie garageboxen. Daarnaast is een bosperceel bij Venlo doorzocht. De rechercheurs kregen bijstand van drie Advanced Search Teams (AST) van de Koninklijke Landmacht. De genisten van deze teams zijn ingezet om verborgen bergplaatsen in de woningen en in het bos op te sporen. Zij beschikken over geavanceerde apparatuur om door muren en in de bodem te kijken. Ook drugs-, geld- en explosievenhonden maakten deel uit van de zoekploegen.

X. is in januari 2011 in België door de rechtbank Hasselt tot een gevangenisstraf van zes jaar veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij een mobiel amfetaminelaboratorium. Het lab werd beschouwd als het grootste en meest professionele ooit. De veroordeelde drugshandelaar staat sinds december terecht in Duitsland vanwege de productie van amfetamine en de internationale cocaïnehandel.

Vorig jaar al werd in een geheime bergplaats in de keuken van zijn woning in Venlo 4.349.075 euro ontdekt. Na zijn aanhouding in België in mei 2010 zijn contante geldbedragen van 275.790 en 60.250 euro bij X. in beslag genomen.

Vorige week is bij doorzoekingen in Deurne beslag gelegd op 334.530 euro, twee geldtelmachines, twee pistolen met munitie, een jachtvuurwapen, ploertendoders, boksbeugels en vlindermessen.

Het financiëel onderzoek naar het vermogen van X. is in 2010 gestart onder leiding van het landelijk parket. De FIOD werkte samen met de regiopolitie Limburg-Noord, de Federale Gerechtelijke Politie in Hasselt en de Duitse douane en de parketten in Roermond, Hasselt, Aken, het Federaal Parket van België en het Landelijk Parket werken hierbij intensief samen.

De ouders, partner en zoon van X. worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Roermond.