FIOD pakt ‘illegale’ waterpijptabak

Het snelle interventieteam van de FIOD heeft afgelopen donderdag in samenwerking met de Douane in de gemeente Heumen een illegale productielijn van waterpijptabak ontmanteld. Daarnaast is beslag gelegd op 800 kilo waterpijptabak. Een 50-jarige man uit Nijmegen is aangehouden.

Vergunning

Waterpijptabak is een product dat zonder vergunning en accijnsafdracht niet geproduceerd mag worden. De Douane trof de productielijn aan bij een controle in een loods op een industriegebied. Daarop heeft zij samen met de FIOD het pand doorzocht. Het betrof een complete productielijn om waterpijptabak in kleinhandelsverpakking te vervaardigen. De in de loods aanwezige 50- jarige medewerker is aangehouden en door de FIOD gehoord. De huurder van de loods, een 52-jarige man uit Malden, is als verdachte aangemerkt.

70.000 euro

De FIOD heeft beslag gelegd op alle apparatuur die gebruikt werd in de productielijn. Daarnaast is de aanwezige voorraad waterpijptabak in beslag genomen.  Wanneer deze partij op de Nederlandse markt was terechtgekomen, dan zou vermoedelijk ongeveer 70.000 euro aan accijns zijn ontdoken. De FIOD doet verder onderzoek onder leiding van het functioneel parket. Waterpijptabak wordt in Nederland gekocht door shisha-lounges waar veel Marokkaanse jongeren komen.