FIOD pakt 17 miljoen illegale sigaretten

De FIOD heeft woensdag een 55-jarige man uit Tilburg aangehouden die op weg was met ruim 1 miljoen illegale sigaretten in een gehuurde bestelbus. Volgens de FIOD was de auto kort voor de aanhouding geladen in een loods in Breda.

16 miljoen

Een team van de FIOD is vervolgens ook in die loods in Breda binnengetreden. Daar stonden nog eens 49 pallets met in totaal ruim 16 miljoen illegale sigaretten. Vermoedelijk waren de sigaretten bestemd voor de Engelse markt.

De FIOD zegt niet op basis van welke informatie de aanhouding is gedaan. Kennelijk liep er een onderzoek op de loods of op de verdachte chauffeur.

4 miljoen

Als de sigaretten op de Nederlandse markt terecht waren gekomen was Nederland circa 4 miljoen euro aan accijnzen en omzetbelasting misgelopen. Alle sigaretten zijn in beslaggenomen en worden vernietigd.

Volgens de FIOD gaat er erg veel geld om in de productie en het smokkelen van illegale sigaretten. In strafrechtelijke onderzoeken naar dit soort fraude zegt de FIOD de focus te leggen op geldstromen en op de wijze waarop criminele winsten worden besteed.