FIOD pakt verdachte van witwassen met cryptomunten

Afgelopen dinsdag is een 28-jarige Amsterdammer aangehouden door de FIOD in een witwasonderzoek en is er een woning in Amsterdam doorzocht, aldus het functioneel parket. Er is beslag gelegd op ruim 11.000 euro contant geld en circa 27.000 euro aan cryptovaluta en administratie.

Gefaciliteerd

Vrijdag is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in voorlopige hechtenis gezet.

De verdachte heeft volgens justitie veelal criminele klanten gefaciliteerd bij de aan- en verkoop van bitcoins. Klanten konden tegen een relatief hoge provisie hun bitcoins bij hem inruilen voor contanten. De verdachte stelde hierbij vermoedelijk geen vragen over de herkomst van de bitcoins en de identiteit van zowel de verdachte als zijn klanten bleven anoniem. Hij heeft hiermee het witwassen van criminele inkomsten gefaciliteerd, aldus het Openbaar Ministerie en dat is strafbaar.

Meldpunt

De FIOD is het onderzoek gestart nadat banken grote verdachte contante stortingen hadden gemeld bij het meldpunt van de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). In vijf jaar tijd zou de verdachte voor ruim 600.000 euro aan bitcoins hebben verhandeld.

In het onderzoek is nauw samengewerkt met de Spaanse politie omdat de man in Spanje woont.