FIOD pakt vijf belastingadviseurs op

Een opsporingsteam van de FIOD heeft de afgelopen weken vijf belastingadviseurs opgepakt op verdenking van grootscheepse fraude. De vijf zouden de Belastingdienst voor in totaal 2,7 miljoen euro hebben opgelicht.

Opzettelijk

Er zijn op zeven locaties doorzoekingen gedaan. De FIOD vermoedt dat de adviseurs opzettelijk een groot aantal onjuiste aangiften van de inkomstenbelasting ingediend voor hun klanten, waardoor teveel belasting is teruggevraagd. De zes strafrechtelijke onderzoeken staan onder leiding van het functioneel parket.

185.000 cash

Betrokken zijn belastingadviseurs in Stein, Rijssen, Hoorn, Purmerend, Hendrik ido Ambacht en Wezep, waar op woon- en bedrijfsadressen invallen zijn geweest. Hierbij zijn administratie en computers in beslaggenomen. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen, auto’s, huizen en cash geld. Bij een van de adviseurs werd ongeveer 185 duizend euro cash geld aangetroffen, wat in beslag is genomen. Er loopt nu onderzoek naar de herkomst van het geld.

Aftrekposten

De fiscaal adviseurs worden ervan verdacht dat ze ten onrechte aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, in de aangiften van hun klanten opvoerden. De onjuiste aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. In een aantal gevallen werd hierbij gebruik gemaakt van vervalste stukken, aldus de FIOD. Bij een van de doorzoekingen werden vooraf ingevulde verklaringen gevonden, die bedoeld waren om giftenaftrek te claimen. De verklaringen waren afgegeven door een stichting waarvan de verdachte boekhouder penningmeester is.

Klanten

Naast de strafrechtelijke onderzoeken doet de Belastingdienst onderzoek bij de klanten van de belastingadviseurs. De fiscus heeft circa 6.000 brieven verstuurd naar klanten van de fiscaal dienstverleners om te controleren of de aangifte daadwerkelijk onjuist is. Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon wordt ingeschakeld. Als de aangifte onjuist is, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag over meerdere jaren terug bij de belastingplichtige.

Het zogeheten Combiteam Aanpak Facilitators van de Belastingdienst pakt sjoemelende belastingadviseurs steeds sneller aan. Tien bedrijven krijgen bezoek van het team. De Belastingdienst kan de belastingadviseurs, naast strafrechtelijk onderzoek, voortaan ook een medepleegboete opleggen die kan oplopen tot 100%. Daarnaast kunnen klanten en/of de Belastingdienst de fiscaal dienstverlener onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk stellen voor de invordering.