FIOD rolt illegale voetbalgokkerij op

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vijf mensen opgepakt voor het aanbieden van illegale weddenschappen op voetbalwedstrijden. De hoofdverdachten zijn een man van 34 uit Rijswijk, Danny ’t H. (40) die op Cyprus woont en een 40-jarige man uit Hilversum.

Criminele organisatie

Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie verdenkt de drie ervan deel uit te maken van een criminele organisatie die in Nederland op grote schaal het gokken op voetbalwedstrijden mogelijk maakte. De FIOD heeft honderdduizenden euro’s contant geld, auto’s en luxe goederen zoals Rolex-horloges in beslag genomen.

Cyprus

Vanuit Cyprus zou de 40-jarige verdachte de organisatie hebben aangestuurd. In Duitsland loopt al jaren een groot onderzoek naar illegale sportweddenschappen. De Nederlandse justitie werd over hem getipt door Duitse collega’s. De man is ook verdachte in het Duitse onderzoek naar betrokkenheid bij matchfixing in 2008 en 2009. Volgens het functioneel parket in Nederland is onderzocht of de man ook nog na die tijd betrokken was bij matchfixing, maar is dat niet gebleken.

Tussenpersonen

Via tussenpersonen brachten de mannen uit Rijswijk en Hilversum volgens de FIOD de wedstrijden waarop kon worden gegokt naar de klanten. Inzetten en uitbetalen werd in cash voldaan. In het dossier staat ook beschreven hoe de organisatie de omzet zou hebben witgewassen.

Beslag

Er is ook nog een man van 49 uit Zevenhuizen opgepakt voor valsheid in geschrifte en een 58-jarige Hagenaar voor het aanbieden van illegale lotto en witwassen. De FIOD heeft panden in Rijswijk, Den Haag en Hilversum en Cyprus onderzocht. Ook zijn er doorzoekingen geweest in Curaçao, Duitsland, Oostenrijk en Engeland. Op verschillende panden is beslag gelegd.

Zie ook:

‘Willekeur bij aanpak online gokmarkt’

‘Matchfixer’ aan Duitsland overgeleverd (UPDATE)

Per jaar 100 miljard gewit in gokcircuit

OM doet onderzoek naar matchfixing