FIOD: trio waste voor 30 miljoen euro wit

FIOD: trio waste voor 30 miljoen euro wit

De FIOD heeft afgelopen maandag drie mensen aangehouden op verdenking van het op grote schaal smokkelen van geld naar het buitenland. Een 47-jarige Rotterdammer stuurde volgens de FIOD twee anderen aan en waste voor 30 miljoen aan, waarschijnlijk, crimineel geld wit.

Turkije

De andere verdachten zijn een 44-jarige vrouw uit Rotterdam en een 36-jarige man uit Turkije. Twee van hen zitten nog zeker veertien dagen vast.

Er is een woning in Rotterdam doorzocht en daarbij is onder meer beslag gelegd op telefoons, administratie en een auto.

Sky ECC

Het strafrechtelijk onderzoek startte met door de politie in 2021 leesbaar gemaakte chats van encryptiedienst Sky ECC.

Uit chatgesprekken zou naar voren komen dat de 47-jarige Rotterdammer zich vanaf 2020 bezig hield met het ophalen, tellen, inpakken en wegbrengen van circa 30 miljoen euro aan contant geld. Hij werd daarbij vermoedelijk door de vrouw geholpen. De 36-jarige man was degene die telkens opdracht gaf tot het ophalen, tellen, inpakken en verder vervoeren van het contante geld.

Tijdens zijn werk

De 47-jarige vervoerde ook geld tijdens zijn werk en overhandigde de contanten vermoedelijk aan chauffeurs die het geld voor hem naar het buitenland transporteerden. Uit onderzoek is volgens de FIOD gebleken dat hij voor zijn werkzaamheden ruim werd beloond.

De vrouw is na verhoor voorlopig op vrije voeten gesteld.

Het onderzoek staat onder leiding van het functioneel parket.