FIOD: verdachte van witwassen had drie vuurwapens voorhanden

Maandag heeft de FIOD in Amsterdam een 43-jarige man uit Koog aan de Zaan aangehouden op verdenking van witwassen en belastingfraude. In een woning in Amsterdam die in het onderzoek is doorzocht is een rugtas met drie vuurwapens, een tas met ongeveer 850 patronen en een kleine hoeveelheid cocaïne gevonden. Verder lagen in dat pand fysieke en digitale administratie en pinpassen. Volgens de FIOD gebruikte de man een katvanger om met een bedrijf grote bedragen wit te wassen.

(beeld uit archief)

2,4 miljoen

De FIOD begon een strafrechtelijk onderzoek nadat een bank ongebruikelijke transacties had gemeld aan de Financial Intelligence Unit (FIU). Op de bankrekeningen van een bedrijf werden grote contante stortingen en opnames gedaan die niet konden worden verklaard. Binnen twee jaar is ruim 1,4 miljoen euro van de zakelijke rekeningen afgeschreven, waarvan ruim 1 miljoen euro contant werd opgenomen. Vermoedelijk gaat het om 250.000 euro niet afgedragen omzetbelasting en een bedrag van 1 miljoen euro dat geen legale herkomst lijkt te hebben. Onderzoek moet uitwijzen waar het geld vandaan kwam en naartoe is gegaan. Of de 43-jarige ook de eigenaar van het geld was moet het nader onderzoek uitwijzen.

Katvanger

Het bedrijf is inmiddels opgeheven. Het stond stond vermoedelijk op naam van een katvanger waardoor de 43-jarige verdachte buiten beeld bleef. De FIOD denkt dat hij wel de geldstromen die via het bedrijf liepen regelde. De katvanger had naar alle waarschijnlijkheid geen bemoeienis en inzicht in de activiteiten van het bedrijf. Hij had zijn pinpassen inclusief pincodes en inloggegevens voor het internetbankieren afgestaan aan de verdachte en kreeg hiervoor een vergoeding. Mogelijk moet de katvanger hiervoor nog voor de rechter komen.

Het onderzoek staat onder leiding van het functioneel parket. De vuurwapens, patronen en cocaïne zijn overgedragen aan de politie.