FIOD: vier aanhoudingen voor witwassen na vangst “crimineel” geld op Schiphol

De FIOD heeft dinsdag naar buiten gebracht dat op 15 februari en 20 februari een 45-jarige man uit Dordrecht en drie mannen (van 22, 36 en 47 jaar) uit Den Bosch, Amsterdam en Zwijndrecht zijn aangehouden voor witwassen van vele miljoenen euro’s. De arrestaties vloeien voort uit een onderzoek naar de vangst van een half miljoen cash geld op Schiphol in mei vorig jaar.

(beeld uit archief)

Criminele herkomst

Op 31 mei 2022 werd op Schiphol een man die 475.000 euro aan contant geld had verstopt in zijn bagage aangehouden. Informatie uit zijn inbeslaggenomen telefoon leidde uiteindelijk naar vier andere verdachten, die zich volgens de FIOD ook bezighielden met het vervoeren van geld.

Het onderzoeksteam vond namelijk tekstberichten en foto’s die wezen op het vervoeren van grote geldbedragen. Het vermoeden is dat in enkele maanden miljoenen euro’s zijn witgewassen. De FIOD denkt dat dit geld een criminele herkomst heeft.

Vijf auto’s

Er zijn woningen, en twee bedrijfspanden in Den Haag, doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op telefoons, ruim 541.000 euro contant geld, 6.000 US dollar contant geld, vier goudstaafjes met een totale waarde van 23.600 euro, zestien sloffen illegaal geproduceerde sigaretten en vijf personenauto’s.

De raadkamer van de rechtbank Noord-Holland heeft op 1 maart 2023 de gevangenhouding van de vier verdachten bevolen voor de duur van 90 dagen. Het onderzoek staat onder leiding van het parket in Haarlem.