FIOD: voor tientallen miljoenen fraude met btw

De FIOD heeft woensdag vier mannen aangehouden die mogelijk voor 23 miljoen euro aan btw hebben gefraudeerd. Er is een flinke voorraad aan luxe goederen in beslag genomen, onder meer zes auto’s van het type: Bentley, Range Rover, Ferrari, Porsche, BMW en Mercedes.

Platina baar

De FIOD doorzocht zes woningen en twee bedrijfspanden in de omgeving van Amsterdam en Rotterdam. Naast de auto’s is er beslag gelegd op administratie, een platina baar, een Bombardier-motor, dure merkkleding en -schoenen, waardevolle schilderijen, tien horloges van Rolex, Patek Philippe en Cartier, sieraden en 70.000 euro contant geld.

De verdachten zijn 30, 32, 33 en 34 jaar.

De ploffer

Het onderzoek is voortgekomen uit een eerdere strafrechtelijk onderzoeken en richt zich op drie groothandelsbedrijven in metaal. Deze bedrijven hebben metaal geleverd aan buitenlandse ondernemingen die bij doorverkoop van het schroot btw moesten afdragen, maar dat volgens de FIOD bewust niet hebben gedaan. De FIOD noemt dit grensoverschrijdende btw-fraude. De onderneming die wel btw ontvangt, maar die bewust niet afdraagt, wordt in jargon de “ploffer” of “missing trader” genoemd.

Nultarief

Als een bedrijf weet of had moeten weten dat hij levert aan een ploffer in het buitenland, heeft hij geen recht op toepassing van het nultarief bij export. Als hij dit toch doet, en ook op zijn btw-aangifte vermeldt, is dat strafbaar. Het fiscale nadeel in dit onderzoek wordt berekend op 23 miljoen euro. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. De Douane heeft bijstand verleend met de geldhond.

Kobalt

Parallel aan het FIOD-onderzoek, doet de Zeehavenpolitie in Rotterdam onderzoek naar de diefstal van een lading kobalt uit de Rotterdamse haven. Voor dit onderzoek doorzocht de Zeehavenpolitie een bedrijfspand en twee woningen, die woensdag ook door de FIOD zijn doorzocht. Daarbij zijn diverse goederen in beslag genomen. Kobalt is een zeldzame grondstof die wordt gebruikt voor batterijen in onder meer elektrische auto’s en tablets.

Binnen de EU wordt jaarlijks voor ongeveer 50 miljard gefraudeerd met grensoverschrijdende btw-fraude.