Fiscus loopt 2,7 miljoen van maffioso mis

De Belastingdienst eist een kleine 2,7 miljoen euro van een kopstuk van de Italiaanse maffiaclan ‘Ndrangheta, maar de rechter vindt dat de fiscus niet heeft hardgemaakt dat de maffioso inderdaad in Nederland heeft gewoond. De man zou jarenlang in Diemen hebben gewoond en daar miljoenen hebben verdiend met de handel in coke. De man wordt in verband gebracht met de zesvoudige moord in 2007 in het Duitse Duisburg.

Dat meldt Quote. Op dit moment zit de Italiaan een straf van 7,5 jaar uit wegens cocaïnehandel.

In februari 2009 viel justitie een huis in Diemen binnen na een verzoek van de Duitse autoriteiten. Daar zouden enkele leden van de maffia verblijven die verdacht worden van betrokken te zijn bij de schietpartij in Duisburg in 2007.

Familievete

In dat jaar vond de politie vijf dode mannen in twee auto’s op de parkeerplaats van het Centraal Station van Duisburg. Een zesde man was zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. Alle mannen waren door hun hoofd geschoten. De moordpartij vloeide voort uit een jarenlange vete tussen verschillende families uit het Calebrese dorpje San Luca, de Nirta-Strangio en de Pelle-Vottari-Romeo.

In Diemen werd de topman van de ‘Ndrangheta, Giovanni Strangio, en zijn zwager opgepakt. De politie vond bij de inval vuurwapens, meer dan een half miljoen euro aan contanten, horloges, vervalste identiteitsbewijzen, een geldtelmachine en een gelddetectie-apparaat. Ook werd een plastic zak met kassabonnen, een huurcontract en kwitanties van de huur, die contant was betaald, gevonden.

Bonnetjes en kwitanties

De fiscus constateerde op basis van het huurcontract, de bonnetjes en de kwitanties dat de zwager van Strangio tussen 2006 en 2009 in Diemen woonde. Omdat de zwager veroordeeld is voor cocaïnehandel, eiste de Belastingdienst miljoenen euro’s, omdat het ‘een feit van algemene bekendheid’ is dat ‘met handel in cocaïne grote (contante) geldbedragen zijn gemoeid en hoge winsten behaald worden’.

De fiscus claimde in totaal bijna 2,7 miljoen euro, onder meer voor belasting voor inkomen uit werk, sparen en beleggen en een boete omdat hij zijn inkomsten niet heeft opgegeven, aldus Quote. Bij belastingzaken wordt de bewijslast omgedraaid. De zwager moest daarom aantonen dat hij niet zoveel geld had verdiend.

Net in Nederland

De man schakelde daarom een fiscaal advocaat in. De man beweert daarnaast dat hij helemaal niet in Nederland woonde. Hij zou pas in 2009 naar Diemen zijn gekomen, omdat hij werd gezocht voor de moorden in Duisburg. Het half miljoen dat bij de inval werd gevonden, zou van de verkoop van zijn vier pizzeria’s in Duitsland komen.

De belastingdienst moest daarop aantonen dat de man in Nederland had gewoond, omdat daarvoor geen omgekeerde bewijslast geldt. De belastingkamer oordeelde dat het huurcontract, de bonnen en de kwitanties niet genoeg bewijs is. Bovendien moet de Belastingdienst nu ruim 1200 euro uitkeren omdat het bezwaar van de Italiaan niet snel genoeg werd behandeld.

De fiscus wil niet zeggen of het in hoger beroep gaat.

Lees ook:

‘Ndrangheta: vijf gezocht in Nederland

Ndrangheta-kopstuk geliquideerd