Fiscus wilde dashcams bij coffeeshops

De Belastingdienst krijgt maar moeilijk grip op de wietsector in ons land. Om te controleren hoeveel omzet er werkelijk wordt gemaakt, wilden ambtenaren van de fiscus auto’s met verborgen camera’s inzetten. Maar het dashcam-plan sneuvelde door privacy bezwaren.

Door Vincent Verweij

Een en ander blijkt uit documenten die openbaar zijn gemaakt na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur. De interne vergaderstukken van de Belastingdienst geven een uniek inkijkje in de manier waarop de fiscus omgaat met de semi-legale wiet business. Crimesite las de stukken die door het Ministerie van Financiën openbaar gemaakt zijn.

Expertgroep

De Belastingdienst blijkt een speciale ‘Expertgroep Coffeeshops’ in het leven te hebben geroepen om te zorgen dat coffeeshophouders en wiethandelaren netjes hun belastingen betalen. Maar dat is in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Iedere coffeeshophouder moet, net als elke ondernemer, vennootschapsbelasting betalen over zijn winst, BTW afdragen over zijn omzet en inkomstenbelasting over salarissen. Maar zolang de aanvoer via de illegale achterdeur verloopt, is het vrijwel onmogelijk om zicht te krijgen op de werkelijke inkoop en dus winst van coffeeshops. Ambtenaren van de Belastingdienst klagen volop in de vergaderingen die speciale ‘expertgroep’ hierover de afgelopen jaren belegde. Zo schrijven ze in de notulen:

In tegenstelling tot de verkoop van cannabis in de coffeeshop, is de inkoop van cannabisproducten via de zogenaamde ‘achterdeur’ verboden. Hierdoor is per definitie sprake van het voeren van een onvolledige administratie. De achterdeurproblematiek ziet op illegaliteit (kweek) en zal, 
gelet dat er geen inkoopfacturen zijn, de achilleshiel blijven voor een adequaat toezicht vanuit de Belastingdienst. Het oplossen hiervan is vooral een politiek vraagstuk.

Witwassen

Uit de stukken blijkt verder dat het gedoogbeleid voor grote problemen zorgt bij de fiscale handhaving. Een deel van de coffeeshops is in handen van criminele organisaties. Ook wordt een deel gebruikt voor witwassen. Regelmatig moeten de belastingambtenaren dan ook de hulp van politie en justitie inroepen.

Dashcam

Een ander probleem dat de inspecteurs signaleren is dat veel coffeeshophouders lagere omzetten zeggen te maken dan ze werkelijk draaien, om op die manier minder belasting te hoeven afdragen. De expertgroep bedacht vorig jaar een creatieve oplossing: men wilde auto’s met dashcams voor de deur van coffeeshops parkeren, om op die manier heimelijk beelden te verzamelen van het werkelijke aantal klanten dat naar binnen gaat. Uiteindelijk werd het plan om privacy-redenen afgeblazen.

Zie ook:

Belastingdienst verkocht kweekspullen wiet

Vrouwen wiettelers hoeven niet te betalen

OM: ‘wietteelt volledig de nek omdraaien’