Flinke celstraf dreigt voor ‘oberschoppers’

Het Openbaar Ministerie in Praag beschouwt de mishandeling van een ober in Praag op 21 april 2018 als poging tot moord. Zeven mannen uit Den Haag en omgeving waren betrokken bij het geweld. Twee Nederlandse broers kunnen nu 18 jaar cel krijgen.


Aanklacht verzwaard

Eerder hing hen een celstraf boven het hoofd van maximaal 10 jaar wegens zware mishandeling, maar het OM heeft de aanklacht nu verzwaard omdat het zich baseert op medisch onderzoek naar de ernst van de verwondingen. De vechtpartij had volgens Tsjechische media fatale gevolgen kunnen hebben voor de ober.

Zwaar lichamelijk letsel

Het zevental – waaronder een Amsterdamse agent – was dit voorjaar betrokken bij de vechtpartij die in Tsjechië en Nederland tot grote verontwaardiging leidde. Meerdere mannen mishandelden de ober nadat ze erop waren aangesproken dat ze op het terras hun zelf meegebrachte bier dronken. De ober werd zwaar lichamelijk letsel toegebracht: hij brak zijn kaak en oogkas en lag drie weken in het ziekenhuis.

Haagse broers hoofdverdachten

Drie mensen uit de groep kregen later voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen mochten naar huis omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen. De twee hoofdverdachten, de Haagse broers Armin en Arash N. zitten nog vast. De groep Iraans-Nederlandse vrienden vierde in Praag een vrijgezellenfeestje.