Flinke straffen voor Utrechtse hasjhandel

Sebastiaan S. (43), Mohamed H. (56) en Abdelkader R. (55) zijn door de rechtbank Utrecht veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie die op grote schaal hasj verhandelde.

Zeven jaar

Mohamed H. en Abdelkader R. kregen respectievelijk 5 en 7 jaar. Sebastiaan S. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. In 2017 werd in een loods in Odijk 3,4 ton hasj in beslag genomen. Er was ook een drugslab met grondstoffen voor drugs, 15.000 xtc-pillen, MDMA en een vuurwapen.

TCI

Het onderzoek was gestat na een anonieme tip en informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over H. in 2016. De rechtbank ziet R. als de leidinggevende en uitvoerende persoon. Hij delegeerde opdrachten die binnenkwamen vanuit een onbekend gebleven Marokkaanse man. Ook communiceerde hij over de overdachten en transporten van de hasj. Bij de communicatie onderling werd deels gebruik gemaakt van versluierd taalgebruik en codewoorden, aldus de rechtbank.

Witwassen

De 55-jarige H. had volgens de rechtbank voornamelijk een uitvoerende rol bij de overdrachten en transporten. Beide mannen hebben zich ook schuldig gemaakt aan het witwassen van grote geldbedragen.

H. is op dit moment voortvluchtig.

S. heeft ook uitvoerende taken verricht, maar hij had een kleinere rol dan de andere twee verdachten.

De straffen zijn iets lichter dan door de officier van justitie was geeist.

Liquideren

De rechtbank concludeert dat achter deze grootschalige handel een wereld van georganiseerde criminaliteit schuilgaat, die wordt gekenmerkt door intimidatie en geweld. Tekenend hiervoor vinden de rechters dat een onbekend gebleven persoon geprobeerd heeft de 43-jarige Sebastiaan S. te liquideren, maar het wapen weigerde. Daarnaast is op het woonadres van de 56-jarige R. een granaat aan het hek opgehangen en is zijn woning beschoten. Ook zijn er bij een doorzoeking meerdere vuurwapens gevonden.