Flinke vangst witwasonderzoek Friesland

De politie heeft dinsdag op vijftien locaties in Gasteren, Assen en Leeuwarden invallen gedaan. Daarbij zijn vier verdachten aangehouden. Twee van hen in een wietkwekerij. De andere twee worden verdacht van het witwassen van crimineel verkregen geld. Er is onder meer beslag gelegd op een woning, een loods, €150.000,- cash geld en €250.000,- liquide middelen.

Wagenpark

Daarnaast zijn in totaal vijf wagens in beslag genomen, waaronder een Aston Martin met een waarde van €380.000,- en een Audi van €54.000,-. Op twee boten, een heftruck, een scooter, een grote hoeveelheid kleren, schoenen, sieraden en een aantal aangetroffen kluizen is ook beslag gelegd.

Aanleiding

Het uitgavenpatroon van de twee hoofdverdachten (34 en 47 jaar) viel op en is in kaart gebracht door de politie. Dit patroon en hun bezittingen pasten niet bij hun inkomen. Voor het Openbaar Ministerie was dit in oktober 2013 aanleiding om een integraal team te formeren van medewerkers van politie en FIOD, dat een financieel onderzoek startte. Zo heeft de politie informatie verkregen over diverse panden die een rol speelden bij de praktijken van de twee aangehouden verdachten.

Aanhoudingen

De 47-jarige hoofdverdachte uit Leeuwarden is dinsdagochtend in zijn woning aangehouden. De andere hoofdverdachte is in een pand in Leeuwarden aangehouden. Daar werd ook een wietkwekerij aangetroffen met zo’n 800 oogstrijpe planten. Er waren twee andere mannen aanwezig (34 en 45 uit Leeuwarden), die ook zijn aangehouden en ingesloten voor verhoor. De twee hoofdverdachten worden verdacht van het witwassen van crimineel geld en/of deelname aan gelegenheidsstructuren die het witwassen van crimineel geld mogelijk maken.

Administratie

Naast het vinden van waardevolle goederen en geld, waren de doorzoekingen van de vijftien locaties ook gericht op het vinden van financiële en administratieve papieren en computerapparatuur. Deze zijn ook aangetroffen en meegenomen voor nader onderzoek.

Het onderzoek naar de groep aangehouden verdachten wordt voortgezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.