Flitspaalbom: Rechtbank wil meer informatie

De rechtbank in Den Haag wil meer informatie over de oorzaak van de ontploffing van de zogenoemde flitspaalbom in Voorschoten. Daarom werd de zaak donderdag niet inhoudelijk behandeld. De verdachten plaatsten in oktober 2011 een bom aan een flitspaal. Deze ging af toen een medewerker van Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) de bom onschadelijk wilde maken. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft laten weten de verdachten niet meer te vervolgen voor poging tot moord of poging tot doodslag.

Zondag 23 oktober 2011 was er een explosie bij een flitspaal in Voorschoten. Tijdens de ontmanteling door de EOD ging het geïmproviseerde explosief onverwacht af en raakte een EOD’er ernstig gewond. Hij moet voortaan zijn rechterhand missen.

De explosie is onderzocht door een Brits laboratorium, maar de rechtbank vindt dat er te weinig informatie bekend is over de oorzaak van de explosie.

Het OM heeft de verdenking tegen de twee verdachten, Erik O. en Jörn de V., aangepast. De mannen worden nu verdacht van zware mishandeling met voorbedachten rade. Ze hebben al eerder bekend betrokken te zijn geweest bij het incident.

Eerdere berichtgeving:

EOD’ers gewond bij flitspaalbom

Arrestaties om flitspaalbom Voorschoten

Bekentenissen over flitspaalbom