Forse celstraf voor illegaal vuurwerk

De rechtbank in Arnhem heeft 10 mensen veroordeeld voor illegale vuurwerkhandel en deelname aan een criminele organisatie. De twee hoofdverdachten, een 69-jarige Barnevelder en een 60-jarige Ermeloër, krijgen een gevangenisstraf van 30 maanden.

De groep had voor tonnen aan illegaal vuurwerk ingekocht, opgeslagen en doorverkocht. De rol van de hoofdverdachten vindt de rechtbank zodanig groot, dat zij zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie.

Massa-explosie

Het gaat in deze zaak om lawinepijlen, nitraten, honderdduizendklappers en flowerbeds. Een deel van het vuurwerk was ‘massa-explosief’ en kon een explosie veroorzaken ter grootte van de Enschedese vuurwerkramp. Op één van de opslagplaatsen is meer dan 6.000 kilo vuurwerk gevonden. Het lag in een kruipruimte onder een woning en in een zeecontainer.

Debat

Pieter van Vollenhoven pleitte gisteren op Twitter voor een debat over een totaalverbod van vuurwerk. Dat was naar aanleiding van een vondst van Duits illegaal vuurwerk. Van Vollenhoven waarschuwde al eerder als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid al voor de toename van illegaal vuurwerk in Nederland.