Forse straffen Nederlanders voor drugslab België

Vijf mannen uit Breda zijn in België veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven tot negen jaar voor een drugslab in het Belgische Loenhout. Het lab werd in 2013 ontdekt toen er brand uitbrak. Na het blussen werd ook een wietkwekerij ontdekt.

Dat meldt de Gazet van Antwerpen. Het blussen van de brand in het lab was een ingewikkelde klus: de chemische stoffen die in het lab werden vermengden met het bluswater. Ook dreigde de loods waarin het lab was gevestigd in te storten. Achteraf moest ruim 25.000 vervuild water weg worden gepompt.

Loods werd verhuurd

In een chalet op hetzelfde terrein werd een wietkwekerij gevonden. Daar stonden 180 planten en 80 stekjes, met lampen en ander kweekmateriaal.

Verderop stond een huisje waarin de 53-jarige Franciscus M. woonde. Hij wilde in eerste instantie niets over het lab en de kwekerij zeggen, maar hij gaf later toe dat hij door een vriend, Jaap van de T. (64) was benaderd die op zoek was naar een loods. Dat zou hij doen in opdracht van twee andere Nederlanders, Johannes D. (49) en Carlos G. (34).

Wapens en cannabis

De mannen kwamen tot een huurovereenkomst met M. Ze betaalden 1.250 euro voor de loods en het chalet, aldus M. Op basis van telefoonverkeer kwamen andere verdachten in beeld, en werden huiszoekingen gedaan. Bij Van de T. werd een kwekerij met 411 planten gevonden, en de politie vond wapens en hasj bij Johannes D. en Carlos G.

Bij een vijfde verdachte, de 49-jarige Petrus V., werden wapens, cannabis en jerrycans met zwavelzuur gevonden. Zuren worden vaak gebruikt in drugslabs.