Forse eisen in overvalzaak Breda (VIDEO)

Het Openbaar Ministerie in Breda heeft vrijdag vijftien jaar cel geëist tegen vier Amsterdammers die vorig jaar juwelier Shivani op de Haagdijk in Breda zouden hebben overvallen. De verdachten zijn 19, 21, 22 en 25 jaar. 

Poging doodslag

De vier staan ook terecht voor poging tot doodslag op drie politieagenten. Tijdens hun vlucht schoten ze op de agenten. Bovendien namen ze gedurende de vlucht de auto van een 70-jarige man af onder bedreiging.

Scooter

Drie gewapende mannen drongen op 30 mei de juwelierszaak binnen. Ze trapten een deur in en sloegen de vitrines met daarin sieraden kapot. In aanwezigheid van zijn vrouw en dochters kreeg de eigenaar een vuurwapen op zijn hoofd. Met een deel van de sieraden gingen het drietal ervandoor op één scooter.

Vluchtauto

Even verderop stapten ze in de auto bij de vierde verdachte. De rit voerde via de A16, de A58 en de A27 naar de Betuwe. In Meerkerk bedreigden ze de 70-jarige automobilist die daarbij zwaargewond raakte aan zijn gezicht.

Schieten

De politie sloot de A27 af en in Nieuwland stuitten de overvallers op de politie en begonnen op meerdere agenten te schieten. Een motoragent moest de kogels ontwijken toen hij met tweehonderd kilometer per uur op een afstand van zo’n dertig meter van de vluchtauto af reed.

Portofoonverkeer

In Nieuwland reden agenten de vluchtauto klem vuurden schoten af op de overvallers waarbij er één in zijn been werd geraakt. De rechtbank liet tijdens de behandeling van de zaak het portofoonverkeer horen om duidelijker in beeld te krijgen hoe de feiten tijdens de vlucht zich hadden afgewikkeld. De man die van zijn auto werd beroofd ondervindt nog zware psychische schade van de overval.

Beelden van de overval: