‘Forse stijging cyberaanvallen’

Het aantal cyberaanvallen op computersystemen van bedrijven en overheden In Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers na onderzoek van het Algemeen Dagblad. In 2012 was er gemiddeld bijna iedere dag een cyberaanval. Dat zou zes keer zoveel zijn als in 2006, meldt het AD.

De hacks vonden onder meer plaats bij de luchtverkeersleiding, ministeries, ambassades, de Belastingdienst, banken, Kamerleden en bewindslieden. In sommige gevallen zou de veiligheid van de staat in gevaar zijn.

Gerichte aanvallen

Volgens de berichtgeving in het AD was de veiligheid van de staat tussen 2010 en mei 2013 bij zeker tien gerichte cyberaanvallen in het geding.

De stijging van de cyberaanvallen blijkt uit een overzicht van incidenten die gemeld zijn bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), meldt het AD. ‘Je ziet dat aanvallen plaatsvinden op systemen die bijvoorbeeld gemalen, bruggen en viaducten aansturen,' verklaart hoogleraar Digitale Beveiliging Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen tegenover de krant.

Bestelling

Woordvoerder Messchaert van NCTV zegt nog: ‘Onze weerbaarheid neemt toe. Het probleem is alleen dat wat kwaadwillenden kunnen, zich nóg sneller ontwikkelt. Je ziet ook een toename van cybercrime op bestelling. Je kunt een DDoS-aanval bestellen om bijvoorbeeld de ING of de Rabobank plat te leggen.'