Forse straf geëist voor moord op Litouwer

Het Openbaar Ministerie heeft 18 jaar celstraf geëist tegen de mannen die terecht staan voor de moord op de 37-jarige Litouwer Gintas Marcionis in 2014 in Huijbergen. De moord speelde zich af in het West-Brabantse drugsmilieu en werd door mannen uit voormalig Joegoslavië gepleegd.

Twee van hen zijn met name betrokken geweest bij de voorbereiding en de planning van de moord, twee zijn daadwerkelijk op de plaats delict in Huijbergen geweest. Voor de moord was in het voormalige Joegoslavië een prijs uitgezet. Dat vertelde verdachte Goran K. bij de politie en rechtbank. Goran K. zei dat de persoon die de opdracht gaf voor de moord een man was die zichzelf voorstelde als “Viktor” uit Antwerpen. Hij zou 50.000 euro en 6 kilo amfetamine als beloning voor de moord in het vooruitzicht hebben gesteld. Toen men hoorde over deze beloning namen de huidige verdachten uit het voormalige Joegoslavië, volgens K., contact op met deze Viktor.

Eisen

De twee die bij de voorbereiding betrokken waren zijn woonachtig in Nederland, de twee anderen kwamen speciaal voor de moord uit het buitenland. Tegen alle vier de mannen is dezelfde straf geëist van 18 jaar op één na. Tegen hem is 19 jaar geëist. De 36-jarige verdachte moest zich ook verantwoorden voor onder andere hennepbezit. Tegen Nermin B. werd 18 jaar geeist, tegen Dren S. 18 jaar, Goran K. 18 jaar en Dragan C. 19 jaar celstraf.

Antwerpen

De dag voor de moord had de groep zich verzameld in het huis van Dragan C.. Volgens een verklaring van Goran K. gingen C. en Nermin B. naar Macionis’ huis en schoot Nermin B. hem dood. Ook de opdrachtgever van de liquidatie zou in een auto aanwezig zijn geweest. De politie zou vermoeden dat er een paar dagen later in een cafe in Antwerpen is uitbetaald.

Enge mannen

De officier van Justitie zei vandaag tijdens de rechtszitting: ‘Dit zijn gevaarlijke, gewetenloze en enge mannen, die iemand doden voor geld en drugs.’ Justitie heeft ook een drugslijn opgerold tijdens het moordonderzoek. Twaalf verdachten moeten zich daar in het najaar voor verantwoorden voor rechtbank.

Zie ook:

Opdrachtgever moord Huijbergen niet gevonden

Ook Kroaat in Duitse cel voor liquidatie Huijbergen

Drie arrestaties in liquidatie Huijbergen

Moord bij huis in Huijbergen

Mogelijk schade politie-onderzoek door mol